Galéria

Könyv- és társasjáték-bemutató (Budapest), 2016. 04. 28.

Innovatív megoldások – könyv- és társasjáték-bemutató (Szeged), 2016. 04. 23.

SZITU bemutatása – TanodaPlatform szakmai műhely (Szeged), 2016. 04. 12.

Szövegértés-fejlesztés képzés tanodáknak Szegeden, 2016. 04. 9-10.

TanodaPlatform szakmai műhely (Szeged), 2016. 03. 23.

A TanodaPlatform március 23-i mérés-értékelés műhelyén magunkat mértük meg. Kasik László szociálisprobléma-megoldás kérdőívét töltöttük ki, kipróbáltuk a negyedikesmérés szóolvasás tesztjét Csempesz Péter, és rendszerező képesség tesztjét Fejes József irányításával. Lencse Máté a naplózás technikájával azt mutatta meg, mit tegyünk, ha az általunk fontosnak tartott terület kapcsán nincs mérőeszköz.

 

Kommunikációs és forrásteremtő workshop Szegeden, 2016. 03. 5-6.

Társasjátékpedagógia-képzés tanodáknak Budapesten, 2016. 02. 22-24.

Szövegértésfejlesztés-képzés tanodáknak Bátonyterenyén, 2016. 02. 20-21.

Szövegértésfejlesztés-képzés tanodáknak Budapesten, 2015. 11. 28-29.

Tanodatalálkozó (Szeged), 2015. 11. 13.

2015. november 13-án több tanoda beszélte át a közös fellépés és együttműködés lehetőségét a kommunikáció, a mérés-értékelés és a szakmai innovációk terjesztése kapcsán.

Szövegértésfejlesztés-képzés tanodáknak Szegeden, 2015. 10. 17-18.

Hackaton Budapesten, 2015. 10. 6-7.

A TanodaPlatformhoz kapcsolódó Motiváció Műhely tanodáinak és az Igazgyöngy toldi tanodájának képviselői részt vettek a K-Monitor Adatozz okosan projektjének keretein belül a 2015. október 6-7-i hackathonon a Trafóban. A programozók segítségével hozzáláthattak két informatikai projekt megvalósításához. Az egyik a TanoDATA, egy olyan felület, amivel a tanodák adminisztrációs terheit lehetne enyhíteni. A másik a Dobble nevű társasjáték továbbgondolása, melyet a szövegértés-fejlesztéséhez lehet majd használni. Ezúton is köszönjük a segítségét a K-monitor önkénteseinek!

TanodaPlatform szakmai műhely (Nyíregyháza), 2015. 09. 25.

A TanodaPlatform nyolcadik szakmai műhelye a társadalmi és oktatási integráció támogatásának lehetőségeivel foglalkozott. A korábbiakhoz képest e szakmai műhely több szempontból is rendhagyó volt: egyrészt vidéki helyszínen rendeztük, másrészt a Hajts az integRÁCIÓért! biciklitúra egyik állomásaként egy programsorozatba illesztettük.

Társasjátékpedagógia-képzés tanodáknak Szegeden, 2015. 07. 6-8.

Tanodatalálkozó Orfűn, 2015. 06. 29.

2015. június 30-án Orfűn több tanoda keresett választ a tanodaszférát érő kihívásokra (pl. láthatóság, kommunikáció, adminisztráció, mérés-értékelés). Ennek keretében egy lehetséges hackhaton előkészítése is megkezdődött a K-Monitor Adatozz okosan projektjével együttműködve Le Marietta és Vámos Krisztina közreműködésével.

Tanodatalálkozó Pécsen, 2015. 05. 28-29.

Tizenkét tanoda munkatársai találkoztak Pécsen, hogy átbeszéljék a tanodaszféra aktuális kérdéseit, az együttműködés lehetőségeit szakmai és érdekérvényesítési témákban, majd a tanodai mérés-értékelés területén gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással.

Tanodazárás Nagykörűben, 2015. 05. 15.

A nagykörűi tanoda zárása minikonferenciával kapcsolódott össze, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Türr István Kutató Képző Intézet és a TanodaPlatform szakértői csoport egyaránt képviseltette magát. Emellett több tanoda mindennapjaiba is betekinthettünk, így a nagykörűi mellett a Lépésről lépésre – Szandaszőlősi Tanoda és szegedi Motiváció Tanoda is bemutatkozott.

Szövegértésfejlesztés-képzés tanodáknak Budapesten, 2015. 05. 9-10.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2015. 04. 29.

A TanodaPlatform megrendezte hetedik szakmai műhelyét, amelynek témája a szövegértés-fejlesztés volt. A résztvevők négy előadást követően kiscsoportos megbeszélések keretében ismerkedhettek meg különböző módszerekkel, játékokkal.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2015. 03. 25.

A TanodaPlatform megrendezte hatodik szakmai műhelyét, amelynek témája a társasjáték-pedagógia volt. A résztvevők számos játékot kipróbálhattak, majd kérdezhettek a tapasztalt játékmesterektől (Balázs Ákostól, Csatári Tamarától, Jesztl Józseftől, Kincses Esztertől, Lencse Mátétól).

Tanodatalálkozó Pécsen, 2015. 03. 09.

Tíz tanoda részvételével workshopot szerveztünk Pécsett, ahol többek között a TanodaPlatform 2015. évi tervezéséről, valamit a készülő Tanodasztenderdről beszéltünk.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2015. 02. 13.

A TanodaPlatform megrendezte ötödik szakmai műhelyét, amely a migráns gyermekek és fiatalok támogatásával foglalkozott.  Akik megosztották tapasztalataikat:  Református Misszió Központ (Kanizsai-Nagy Dóra), Komp Egyesület (Jakab Anita), Open Doors Hungary (Jekli Ágnes, Hosszú Bözse), Artemisszió Alapítvány (Csáky Erzsébet). A felvezető előadást Kontsek András tartotta.

TanodaPlatform workshop, 2015. 02. 12.

A TanodaPlatform tagjai megtartották februári workshopjukat, amelynek legfontosabb témája a 2015-ös évi munka ütemezése, tervezése volt.

Taní-tani konferencia, Miskolc, 2015. 01. 30.

A VIII. Taní-tani konferencián két szekcióban osztotta meg szakmai anyagait a TanodaPlatform. Az egyik szekció a tanodai szövegértés-fejlesztésről szólt, míg a másikban a TanodaPlatform keretében gyűjtött jó gyakorlatok közül ismertettek néhányat az előadók.

TanodaPlatform-konferencia, Budapest, 2014. 12. 12.

A konferencia egy átfogó képet nyújtott a tanodák helyzetéről, a tanodákat érő kihívásokról, valamint azokról a tényezőkről, amelyek hozzájárulhatnak a tanodai munka hatékonyságának emeléséhez.  A szakmai találkozó bemutatta a TanodaPlatform eddigi tevékenységeit, eredményeit, de emellett a jövőbe is tekintett, így tervekről, jövőbeni képzési lehetőségekről is tájékoztatni kívánt. Egy további célja volt a rendezvénynek, hogy lehetőséget biztosítson a tanodák közötti szakmai diskurzusra, valamint a különböző szférák (civilszervezetek, tanodákkal foglalkozó kormányzati szervezetek, felsőoktatási intézmények) összekötésére, párbeszédére.

TanodaPlatform workshop, 2014. 11. 13.

A TanodaPlatform tagjai megtartották novemberi workshopjukat, amelynek fő témája a december 12-ére tervezett konferencia megvalósítása, valamint policy javaslatok megfogalmazása és becsatornázásának módja volt.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2014. 11. 12.

A TanodaPlatform megrendezte negyedik szakmai műhelyét, amely a Találkozások címet viselte,  és a különböző társadalmi csoportok összekötéséről, a tanodai integrált programok megvalósításának lehetőségéről és megoldásairól szólt.  Akik megosztották tapasztalataikat: Baráth Szabolcs (Pátka Bárányai Tanoda, Pátka), Szabó Anikó (Igazgyöngy Alapítvány, Berettyóújfalu), Ambrus László (Kászá Dăsztyisză Tanoda, Gilvánfa), Berki Judit (Tanodahálózat, Bátonyterenye).

Regionális tanodatalálkozó Szolnokon, 2014. 11. 07.

A TanodaPlatform is bemutatkozott Szolnokon egy regionális tanodák közötti találkozón, amelyen 13 tanoda képviselői voltak jelen.

Országos Neveléstudományi Konferencia (Debrecen), 2014. 11. 06.

A TanodaPlatform szimpóziumot szervezett  az Országos Neveléstudományi Konferencián. A szimpózium keretében előadott Lannert Judit, Németh Szilvia, Zágon Bertalanné, Fejes József Balázs és Szűcs Norbert. A szimpózium opponense Papp Z. Attila volt. Az előadások összefoglalói letölthetők a Szakmai anyagok/Letölthető anyagok menüpontban.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2014. 10. 08.

A TanodaPlatform megrendezte harmadik szakmai műhelyét, amely a pályaorientációval foglalkozott. Akik megosztották tapasztalataik: Osztromok István (Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, Hátszél Tanoda – Nagyvázsony), Dr. Szakécsné Foki Katalin (Iskolakultúráért-Esélyteremtésért Egyesület, Győri Tanoda-Klub), Márton Gábor (Motiváció Oktatási Egyesület, Motiváció Tanoda – Szeged), Lábadi Zoltán (Utak és Esélyek Alapítvány, Utak és Esélyek Tanoda – Zichyújfalu).

TanodaPlatform workshop, 2014. 09. 11.

A TanodaPlatform tagjai megtartották szeptemberi workshopjukat, amely a megrendezett szakmai műhelyek tapasztalataival, a következő szakmai műhelyek témáival, az érdekérvényesítés feladataival, valamint a tanodák kommunikációjával foglalkozott.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2014. 07. 14.

A TanodaPlatform megrendezte második szakmai műhelyét, amely az önkéntesek bevonásának témájával foglalkozott. Akik megosztották tapasztalataikat: Jámbor Zita, Kiss Nándor – BAGázs Közhasznú Egyesület (Bagi Mentorprogram); Balogh Bea – Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (Láthatatlan Tanoda); Kandikó Rita – Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület (Hátszél Tanoda); Lencse Máté – Igazgyöngy Alapítvány (Toldi Tanoda); Kelemen Valéria – Motiváció Oktatási Egyesület (Motiváció Tanodák, Hallgatói Mentorprogram).

TanodaPlatform workshop, 2014. 07. 9-10.

A TanodaPlatform tagjai megtartották júliusi workshopjukat, amely az ideális tanoda definiálásával, a tanodák lehetséges funkcióival és az elkészített esettanulmányok tapasztalatainak áttekintésével foglalkozott.

TanodaPlatform szakmai műhely, 2014. 06. 25.

A TanodaPlatform megrendezte első szakmai műhelyét, amely a tanodai jutalmazó rendszerekről (kreditrendszerekről) szólt. Öt tanoda mutatta meg, milyen előnyei lehetnek, ha a tanulásért vagy egyéb tevékenységekben való részvételért kreditet (tallért, fabatkát, petákot, mannát, tupakot) kapnak a tanulók. Akik megosztották tapasztalataikat: Ambrus László – Kászá Dăsztyisză Tanoda, Gilvánfa; Berki Judit – Tanodahálózat, Bátonyterenye; Gyurka Zsolt – Alsószentmártoni Tanoda; Rózsa Mónika – A Mi Tanodánk – Pressley Ridge Magyarország Alapítvány; Tasnádi Zsófia – Élmény Tár Tanoda, Pécs.

TanodaPlatform workshop, 2014. 06. 12.

A TanodaPlatform alapító tagjai megtartották júniusi workshopjukat, melyen az esettanulmányok készítéséhez egyeztették a mintába kerülő tanodák típusait, megbeszélték a készülő esettanulmányok összegzésének módját, emellett az első szakmai műhelyet készítették elő.

Dél-dunántúli regionális tanodatalálkozó Pécsen, 2014. 06. 05.

2014. június 5-én Pécsen a régióban  működő, hátrányos helyzetű/roma származású gyermekeket és fiatalokat segítő civilszervezetek szakmai találkozón beszélték meg a tanodáikat érintő aktuális kérdéseket, amelyen a TanodaPlatform képviseletében részt vett Kelemen Valéria és Szűcs Norbert.

TanodaPlatform workshop, 2014. 05. 08.

A TanodaPlatform alapító tagjai megtartották májusi workshopjukat, melyen megbeszélték a hálózatosodáshoz szükséges tájékoztatás részleteit, megtervezték a tanodák számára meghirdetett első szakmai műhely tartalmát, valamint áttekintették az eddig elkészült esettanulmányok tapasztalatait. A megbeszélés vendége volt Sörös Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felzárkózási Fejlesztések osztályvezetője, akivel a TanodaPlatform és az EMMI közötti együttműködés lehetőségeiről egyeztettek.

„A tanodák jelene és jövője: hatékonyság és hálózatosodás” című kerekasztal beszélgetés, 2014.03.11.

A TanodaPlatform,  a Katalizátor Hálózattal együttműködve „A tanodák jelene és jövője: hatékonyság és hálózatosodás” címmel kerekasztal-beszélgetést rendezett 2014. március 11-én, a Tanzitban. Németh Szilvia (T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt.) és Fejes József Balázs (Motiváció Egyesület, TanodaPlatform) felvezető előadásait követően Németh Szilvia, Oláh Nikoletta (Roma Education Fund), Lukács György (Autonómia Alapítvány), Juhász Ágnes (Egyházi Szociálpedagógiai Hálózat) és Szűcs Norbert (Motiváció Egyesület, TanodaPlatform) részvételével szervezett kerekasztal-beszélgetést Kánya Kinga és Fejes József Balázs moderálta.

„Tehetségfejlesztés a tanodákban” című képzés, 2014. 03. 07-09.

A TanodaPlatform több tagja is részt vett a „Tehetséghidak Program” keretében megvalósuló „Tehetségfejlesztés a tanodákban” műhelymunkán. A 2*3 napos műhelymunka negyedik napján Dávid Mária és Páskuné Kis Judit a tehetségfejlesztésről tartott előadást, Kormos Dénes pedig a tehetségpontok, tehetségsegítő tanácsok rendszerét, lehetőségeit mutatta be számunkra. Vadászi Bálint a projektek kommunikációja, Balogh Edina a tehetségsegítő coaching témakörében szervezett interaktív csoportmunkát. Az ötödik napon Fejes József Balázs, a Motiváció Egyesület elnöke a tanodás tanulók szövegértésének fejlesztése kapcsán tartott tréninget, a zárónapon pedig ugyanő, Szűcs Norberttel közösen, a hátrányos helyzetű tanulók oktatási sikertelenségeinek okait dolgozta fel.

„Tehetségfejlesztés a tanodákban” című képzés, 2014. 02. 21-23.

A TanodaPlatform több tagja is részt vett a „Tehetséghidak Program” keretében megvalósuló „Tehetségfejlesztés a tanodákban” műhelymunkán. A 2*3 napos műhelymunka első napján Bajor Péter és Szűcs Norbert koordinálta a résztvevő tanoda megvalósítók bemutatkozását. A második napon L. Ritók Nóra „Művészeti projektek a hátránykompenzálás érdekében”, a harmadikon pedig Berki Judit és Csovcsics Erika „Együttműködő partnerek bevonása” címmel tartott tréninget.